Zo geniet jij gegarandeerd van je vaarvakantie

14 januari 2016

Nieuws, Praktijk, Zeilvakantie

Vaarvakanties worden steeds populairder en zijn al lang niet meer iets wat alleen oudere mensen doen. Vaarvakanties zijn interessant voor alle leeftijden.

Ben jij gek op het water? Dan is de kans groot dat een vaarvakantie ook iets voor jou is. Ten slotte is voor beide veel geduld nodig. En natuurlijk de juiste vaardigheden. Als je een van deze vaardigheden onder de knie hebt, is een geweldige manier om je tijd door te brengen binnen handbereik.

Wanneer je lekker gaat varen is een degelijke voorbereiding heel belangrijk. Pas wanneer je je volledig hebt voorbereid zul je van je vaarvakantie kunnen genieten. Bij deze vind je in dit artikel 7 tips ter voorbereiding op je vaarvakantie. Lees ze eens door en ontdek of jij alles in huis hebt om gegarandeerd te genieten van jouw boottochtje, in je eentje, met je vrouw of met vrienden.

Genieten van je vaarvakantie in 7 stappen

Lekker genieten van je vaarvakantie? Zo doe je dat:

1. Niet iedereen spreekt dezelfde taal

Houd er rekening mee dat niet iedereen dezelfde taal zal spreken en dit mag geen probleem voor je zijn. Je zult mensen tegen kunnen komen uit Amerika, Engeland, Europa… en iedereen spreekt zijn eigen taal. Laat iedereen in zijn waarde; niet iedereen is ten slotte zoals jij.

2. Wees zelfvoorzienend

Niets zo irritant als een booteigenaar die zijn eigen boot niet weet te onderhouden of wanneer een boot in zeer slechte staat verkeert. Dit is niet alleen ontzettend lastig, maar wanneer de problemen zich alleen maar opstapelen zul je op den duur een reparatieverzoek moeten indienen bij een plaatselijke bewoner. Dan kun je ervan uitgaan dat de reparatie een rib uit je lijf kost. En dan is het nog maar de vraag of al jouw problemen daarna echt verholpen zijn (en wanneer kom je erachter dat er nog steeds iets mankeert? Een paar weken later als je al weer heel ergens anders bent?).
Natuurlijk zul je niet altijd alles zelf kunnen repareren, maar weet wanneer het tijd is om de hulp van een expert in te schakelen. Zorg er tot die tijd voor dat je de kleine dingen zelf kunt repareren.

3. Wees flexibel

Wanneer je je op het water bevindt, zal het lijken alsof de tijd langzamer gaat. Het varen met je boot zal jou een zorgeloos gevoel geven. Ten minste, als je je hiervoor openstelt. De dingen zullen niet zo gaan als je gewend bent. Als je je normaal al druk maakt wanneer je in de rij staat voor de kassa en de caissière nog even kletst met de klant voor je, of jouw favoriete drankje even niet op voorraad is, kun je je hier behoorlijk aan storen. Dergelijke karaktertrekjes zijn niet handig op een vaarvakantie. Stel je daarom flexibel op.

4. Geen plannen maken

Op het water moet je altijd voorbereid zijn op mogelijke veranderingen die je moet maken. Een flexibel reisschema is hierom aanbevolen.
Als jij het type bent dat altijd plannen maakt, zul je waarschijnlijk een teleurstelling tegemoet moeten zien. Je zult pas optimaal kunnen genieten van jouw vaarvakantie wanneer je alles los durft te laten.

5. Sociale interactie

Wanneer je aankomt in bepaalde havens kun je integreren met de lokale bewoners. Dit kan op verschillende manieren. Denk hierbij aan meedoen met excursies, strandfeesten bezoeken, meedoen met volleybal, etc. Natuurlijk is dit niet verplicht en kun je ook gewoon met vrienden op avontuur gaan.

6. Wees realistisch

Een van de belangrijkste zaken is dat je realistische verwachtingen hebt van een vaarvakantie. Door te hoge verwachtingen te hebben zal jouw vaarvakantie-avontuur alleen maar uitlopen in een domper. Bereid je voor op zowel prachtige zonsondergangen als zware stormen.
Het is ook een beetje wat je er zelf van maakt: met de juiste mindset zorg je ervoor dat jouw vaarvakantie een magisch avontuur wordt. Ongeacht eventuele tegenvallers. Sterker nog, wanneer je realistische verwachtingen hebt, zul je veel beter met tegenvallers om kunnen gaan.

7. Zorg voor genoeg kennis

Je hoeft echt geen professional te zijn om lekker te kunnen varen met een boot. Maar je moet wel voldoende kennis hebben om problemen en gevaarlijke situaties te voorkomen. Heb vertrouwen – in jezelf en in je boot. Als je al wat langere tijd ervaring hebt met jouw boot hoef je niet bang te zijn om het grotere avontuur op te zoeken. Bovendien zul je onderweg voldoende bijleren. Wees verder niet bang om fouten te maken… die maak je meestal maar één keer!

Jouw boot is jouw thuis

Jouw boot is jouw thuis, zorg er dus voor dat je het er naar je zin hebt: richt het gezellig in. Houd hierbij ook rekening met eventuele andere personen die meegaan op jouw vaarvakantie, zoals bijvoorbeeld je vrouw. Je wilt natuurlijk dat jouw boot comfortabel is voor haar, anders zal ze het niet naar haar zin hebben en ben je voordat je het weet alweer op weg naar huis. Natuurlijk is een dure boot hier niet voor nodig, maar kies er gewoon een die niet alleen mooi is, maar ook comfortabel om mee te reizen. Voor zowel jouzelf als voor jouw reisgenoot.

Behoed jezelf verder ook voor een miskoop: heb je een mooie boot gezien voor €5.000 op Marktplaats? Dan is de kans groot dat je wordt geconfronteerd met achterstallig onderhoud.

Geniet van de eenzaamheid

Heb jij het perfect naar je zin in je eentje, tevreden in de stilte… een uur… twee uur… beetje mediteren, dagdromen? Dan zul jij je als een vis in (of liever: op) het water voelen op zee of terwijl je over de oceaan voert.  Afhankelijk van jouw reis, zul je dagen al dan niet weken in je eentje doorbrengen op jouw vaarvakantie. Heerlijk! Toch?

Tot slot

Volg je dromen. Ga op avontuur. Varen is geweldig en je zult zeker je ogen uitkijken. Het is een heerlijke ervaring waarbij je zult genieten van de prachtige omgeving en tot rust zult komen. Je kan alvast zoek naar je droomvakantie op een aantal betrouwbare websites als Sunsail, Zeiljachthuren.nl, Vakantievaren of rechtstreeks je boot huren bij de eigenaar via Tubbber.

Met de tips in dit artikel bereid je je voor op je eigen boottocht. Zo vaar je gemakkelijk en zonder stress. Geniet ervan!

,

Geen reacties.

Beantwoorden