Winterzeilen niet voor watjes

19 februari 2013

Nieuws

Winterzeilen

Winterzeilen – varen in extreme kou vereist een goede mentaliteit en doorzettingsvermogen.

Henk Nagel, een ervaren winterzeiler uit Amsterdam, vind de rust en de ruimte het mooist aan het winterzeilen, waarbij je te maken krijgt met heldere luchten en noordenwinden. Met zijn Beneteau Oceanis 361 zeilt hij regelmatig op het IJsselmeer in de kou en verhuurt als een van de weinige Nederlanders zijn schip in het winterseizoen.

Zeilen in de winter is erg koud en oncomfortabel, omdat je je goed moet aankleden en doordat er vaak veel kleren aangetrokken worden, wordt er moeilijker bewogen waardoor het zeilen van een schip ook moeilijker gaat. Henk Nagel merkt dat wanneer hij zijn boot verhuurt in de winter, het schip vaker lichte beschadigingen oploopt, door bijvoorbeeld het aanmeren. De motoriek wordt minder door de kou en door de stapels kleding die aangetrokken zijn.

Het nadeel van winterzeilen is dat de havens vaak dicht zijn in de winter, waardoor de faciliteiten minimaal zijn. Zeilers moeten dus hun uiterste best doen om elektriciteit en water te vinden. Uitzonderingen zijn de havens op Terschelling en Vlieland. Dit zijn de enige twee Waddenzeehavens die altijd op zijn voor bezoekers. Dit omdat zeilers die de Noordzee oversteken vaak als eerste aanmeren op een van deze twee eilanden.

De kou is de grootste vijand tijdens het winterzeilen. Iedereen wapent zich ertegen door extra kleding aan te trekken of zelfs overlevingspakken aan te trekken, waardoor het bewegen bemoeilijkt wordt. Handschoenen zijn lekker tegen de kou, maar erg onhandig tijdens het zeilen. Met handschoenen aan kun je namelijk geen knopen leggen. Bijkomend nadeel is het zoute water dat niet bij nul graden bevriest, maar enkele graden onder nul, waardoor het touwwerk bijvoorbeeld nog kouder aanvoelt. Een oplossing hiervoor is vet (vaseline), wat een  uitstekend middel is tegen kou.

Wat misschien voor zichzelf spreekt is het belangrijk is om zelfvoorzienend te zijn tijdens het winterzeilen. Het hebben van een verwarmingsinstallatie aan boord is cruciaal, net als het hebben van antivries.

Het hebben van een goede mentaliteit en een sterke motivatie is misschien nog wel veel belangrijker dan het hebben van antivries en een goede verwarmingsinstallatie.

 

 

4 Reacties naar “Winterzeilen niet voor watjes”

 1. Frank de Zeiler Zegt:

  Winterzeilen niet voor watjes, nee je moet wel gek zijn als je dan wil zeilen…

  Beantwoorden

 2. Mark Saurens Zegt:

  je kunt in de winter ook hel lekker en comfortabel zeilen in de zon. Wij zeilen al 15 jaar in het Caraibische gebied, en je kunt met ons meezeilen tijdens een sportieve regatta of een relaxte zeilvakantie. Alle info vindt je op http://www.dutchsailingevents.nl

  Beantwoorden

 3. De Zeiler Zegt:

  Is dat niet een beetje SPAM, we komen hier om te discussiëren en onze mening te geven over de items van Digisail…(:

  Beantwoorden

 4. De Zeiler Zegt:

  Winterzeilen is trouwens prima te doen in het Caraibische gebied. Helemaal tijdens de Heineken Regatta 🙂

  Beantwoorden

Beantwoorden