Veiligheid en techniek aan boord

29 november 2008

Techniek

Veilig varen (1)

Techniek aan boord

Veilig varen is iets waar iedereen in meer of mindere mate mee bezig is. Iedereen heeft het besef dat het belangrijk is goed voor de veiligheid op het water of op zee te zorgen.
Toch zien we vaak dat schepen niet veilig zijn uitgerust.
In dit artikel willen we het niet hebben over persoonlijke reddingsmiddelen die we aan boord dienen te hebben, maar meer over de technische staat waarin het schip moet verkeren.

 

Van losse vloerdelen tot rotte afsluiters

Als we bij het gedeelte onder de waterlijn beginnen is het belangrijk om alles bereikbaar te houden. Een koprol op zee leert dat het best handig kan zijn als de vloerdelen vastzitten, maar toch zijn luikjes noodzakelijk om de nodige inspecties uit te voeren. Belangrijk is dat de schroefas bereikbaar is. Verder is het noodzakelijk dat de bilge(put) bereikbaar is om eventueel lekwater op te sporen en op om deze plek droog te maken. Nadat de bilge droog is, is het natuurlijk belangrijk dat we erachter komen waar dit water vandaan komt. Vaar je op zout water, dan kun je door middel van proeven erachter komen of het van buiten komt of dat het uit je drinkwatersysteem komt, of dat het misschien condens is. Dit condenswater kan natuurlijk ook uit je koelkast komen.
Ook is het belangrijk dat de slangen, standpijpen en huiddoorvoeren inspecteerbaar blijven. Natuurlijk zitten alle slangen vast met een dubbele roestvrijstalen slangklem. De slang die we kiezen is gewapend, hetzij met een stalen spiraal, hetzij met een nylon weefsel. Deze slangen dienen we om de vijf jaar te vervangen omdat ze na die periode vaak hard worden en dus niet meer betrouwbaar zijn. Je schip drijft hier wel op!
Verder is het verstandig om bij het toilet geurdichte slang te gebruiken. Bij de installatie van het toilet is het verstandig om de pot boven de waterlijn te plaatsen, ondanks dat er een anti hevel stand op zit, je zou het maar eens vergeten in de juiste stand te zetten. Indien er geen mogelijkheden zijn om het toilet boven de waterlijn te plaatsen is het verstandig om in de aanvoer een beluchter te plaatsen. Deze zorgt ervoor dat er geen hevelwerking plaats kan vinden indien er iets mis gaat. Denk er wel om deze beluchter ruim boven de waterlijn te plaatsen. In het vervolg artikel gaan we nader in op de motor en alles wat we daar omheen tegenkomen, en wat in het belang is van onze veiligheid aan boord.

J.O.

 

 

Veilig varen (2)

Geen reacties.

Beantwoorden