Test Bavaria 35 MATCH

11 juli 2009

Bavaria, Zeiljachten

Zeilen met de Bavaria 35 MATCH

Naast de cruiser lijn introduceerde Bavaria begin van deze eeuw een lijn Cruiser-Racers die het zouden moeten opnemen tegen de gevestigde orde in deze klasse. De Bavaria Match is een Bavaria Match 35 zeiljachtschip met volledig interieur en de standaard luxe zoals op de Cruiser lijn. Met diepstekende loden kiel, een behoorlijk zeiloppervlak en een veel slankere rompvorm is de Bavaria Match een lekker schip voor zeilers die er van houden het optimale uit een schip te halen. Dat betekent niet dat u uw vrouw en kinderen bij iedere aandewindse koers de gangboorden in moet foeteren om met de benen overboord te hangen (hoewel, het zou wel helpen..). Maar een standaard toerschip tot een lengte van 40 voet is geen partij voor deze sportieveling, zo ontdekten we op de Adriatische zee bij Slovenië.

Aanloopproblemen, laten we het zo maar noemen, maakten dat Bavaria zich verslikte in de wereld van wedstrijd zeiljachten. Momenteel (eind 2009) zien we dat de werf weer wat ruchtbaarheid geeft aan deze lijn. De eerst geïntroduceerde schepen zijn voor een groot deel bij verhuurders terecht gekomen. Wij zeilen de Bavaria Match 35 voor de Adriatische kust.

Interieur Bavaria Match 35

Wat opvalt is de afwijkende rompvorm van deze Bavaria. Weg is het volle voorschip, weg de brede bips met dubbele achterhutten. Waar we bij toerschepen wel eens de indruk krijgen dat men eerst het interieur heeft gebouwd en daaromheen een romp heeft getrokken laat dit schip geen misverstand bestaan over de prioriteiten. Eerst een goede rompvorm, het interieur komt later. Met dat interieur is verder niet veel mis. Maar waar Bavaria in de Cruiserlijn, net als Beneteau bij de Oceanis en Jeanneau bij de Odyssey lijn, probleemloos twee tweepersoons hutten in het achterschip lepelt, inclusief bijbehorende badkamers, is hier gekozen voor een tweepersoonshut en een natte cel in het achterschip. Op de salonbanken kan aan weerszijden eventueel nog wel een persoon slapen. De hut in het voorschip is, hoewel voldoende groot, niet overdreven kingsize. Ook een keuken van normale proporties heeft een plaats gekregen in de Bavaria 35 Match. Toch straalt alles aan deze boot uit waar hij voor is gemaakt: zeilen!

Aan dek, Bavaria 35 Match

Aan dek blijkt dat temeer: rod rigging (massieve verstaging), een verjongde mast met dubbele zalingen, volledig doorgelat grootzeil, een kleine, hanteerbare voordriehoek, groot stuurwiel en de overloop binnen bereik van de stuurman of vrouw. Een overloop die op dit schip trouwens erg zwaar te bedienen was maar dat lag waarschijnlijk aan de uitlijning van de blokken. We zijn nooit zo van de handschoentjes maar in dit geval misten we ze wel.

Enneh, zeilt het een beetje?

Ja, het zeilt! Jammer dat we in Nederland altijd gebonden zijn aan een beperkte vaarwater diepte want zo’n loden, diepstekende kiel is erg prettig. Door het grote zeiloppervlak moet de stuurman, vooral aan de wind, wel bereid zijn om steeds op tijd de overloop wagen te vieren. Dat gaat gelukkig makkelijk want die zit binnen handbereik. Varend op het randje van uit het roer lopen kruisen we binnen de 80 graden en lopen we nog steeds boven de 6 knopen. Bij halve wind en bij een kracht 4 a 5 loopt ze 7,5 tot 8 knopen en als de golven een beetje meehelpen surft ze vrolijk met 10 knopen naar beneden. Dit is lol, dit is zeilen!

Conclusie test met een Bavaria Match

Als u een schip wilt huren om echt lekker te zeilen dan is de Bavaria Match een ideaal schip. Niet iedereen zal het sportieve karakter waarderen en een gezin met kleine kinderen zal zich eerder thuis voelen op de Bavaria Cruisers. Toch kan met het schip ook rustig gevaren worden, door alleen de fok uit te rollen. Maar daar is het natuurlijk niet om te doen op een dergelijke boot.

, ,

Aanmelden

meldt u aan voor onze nieuwsbrief om update te ontvangen.

Geen reacties.

Beantwoorden