Vendee Globe zeiler Javier Sanso kapseist

14 februari 2013

Nieuws, Vendee Globe

javier sanso

In de nacht van 4 februari wacht de Spaanse zeiler Javier Sanso vanuit zijn reddingsvlot op een reddingsactie na Kapseizen.

Javier Sanso voer 20 knopen scherp aan de wind en had net een rapport naar het hoofdkwartier gestuurd met daarin zijn positie en zijn vermelding over de goedwerkende apparatuur aan boord toen het gebeurde. ‘Het gebeurde allemaal erg snel’ vermeldde de Spaanse zeiler. Hij stond op het dek een rif uit het zeil te halen toen hij plotseling met een harde knal van de boot in het water belandde. Vanuit het water zag hij de boot verder kapseizen, waarna het helemaal ondersteboven lag. Snel kon Sanso naar de boot zwemmen op het reddingsvlot te activeren die achterop de boot bevestigd zat. Hij verbleef vanaf de namiddag tot ver in de avond in de reddingsvlot, waarbij hij door middel van het beetje zonlicht zijn kleding probeerde te drogen.

Rond 18:00 bereikte de kustwacht de gekapseisde boot en even later de reddingsvlot met daarin de doordrenkte Javier Sanso. Iets voor middernacht hoorde Javier Sanso een helikopter geluid, waarbij hij zijn laatste lichtkogel de lucht in schoot. De helikopter wist Javier Sanso hierdoor te lokaliseren, waarna hij gered kon worden. Toen de reddingsactie volbracht was, was Javier Sanso al twee mijl van zijn gekapseisde boot afgedreven.

De oorzaak waardoor de boot van Javier Sanso kapseisde is nog onbekend. Zowel de keel is afgebroken als de mast, maar de mast is waarschijnlijk gebroken door de klap die de boot heeft gemaakt in het water.

Geen reacties.

Beantwoorden