Het Nederlandse Zeilschip Europa is gestart met oceanografisch onderzoek

9 maart 2013

Nieuws

Oceanografisch onderzoek antarctica

De Europa, het bekende traditionele Nederlandse zeilschip, is gestart met het oceanografisch onderzoek in de zuidelijke oceanen.

Een groot deel van het jaar vaart de traditionele driemaster met betalende gasten in de zuidelijke oceanen. Juist om die reden is het de Europa die deze metingen gaat doen. Niet om het feit dat het betalende reizigers aan boord heeft, maar omdat Europa een van de weinig schepen is die zeilt in de zuidelijke oceanen. De Bark Europa zeilt naar het Witte Continent: Antarctica, waar data verzamelt zal worden uit de lucht, het oppervlaktewater van de Drake Passage en uit de wateren van het Schiereiland van Antarctica. Gekeken zal worden naar de rol van de oceaan, de zeestromen, stormvloeden, etc. Deze data zal hulp bieden voor het onderzoek naar klimaatverandering.

Het traditionele zeilschip de Europa heeft in januari in Argentinië wetenschappelijke meetapparatuur aan boord gekregen afkomstig van Franse oceanografen. Het onderzoek gaat in ieder geval door tot het schip in Zuid-Afrika aankomt. Dan wordt er besloten of de onderzoeken worden voortgezet op de Europa.

De oversteek van de Drake Passage naar het Antarctische Schiereiland is een ideale plek om metingen te verrichten. Deze 800 kilometer lange oversteek staat bekend om de oceaanstromingen.

Geen reacties.

Beantwoorden