Haven Amsterdam jaagt zeilschepen de haven uit

12 maart 2013

Nieuws

Haven Amsterdam

Al jaren overwintert Gerard Folkers met zijn schepen in de Haven Amsterdam, maar nu ineens legt de haven een dwangsom op.

Passagierszeilschepen die al jaren lang van oktober tot maart overwinteren worden nu door Haven Amsterdam gedwongen per dag te betalen om daar aan te kunnen leggen. Deze schepen, waaronder de twee gigantische authentieke zeilschepen van Folkerts, varen zomers dagenlang met groepen op de Waddenzee en het IJsselmeer. ’s Winters ligt de boot aan de Sumatrakade, waar de schepen dienen als hotels, waar de kamers gedurende de winterperiode verhuurt worden aan mensen.

Op die manier zijn de authentieke schepen gedurende het gehele jaar in gebruik, wat natuurlijk fantastisch is voor schepers als Folkerts. Maar nu Haven Amsterdam een dwangsom oplegt voor de havendienst, wat ook geldt voor drie andere schepen, komt daar drastisch verandering, aldus Folkerts. Zijn advocaat, Joris Klompe begrijpt ook niet waarom Haven Amsterdam hier mee bezig is. De schepen beschikken allen over de nodige certificaten. Het enige verschil met de zomer is dat er dan niet gevaren wordt met de hotelgasten. Haven Amsterdam claimt dat de schippers bezig zijn met een verboden activiteit, maar blijft het antwoord schuldig op de vraag welke bepaling wordt overtreden.

De woordvoerder van Haven Amsterdam liet weten dat zij ligplaatsen  vrij willen houden voor de binnenvaartschippers.

Geen reacties.

Beantwoorden