Flottielje waddenzee naar het Oostelijk Wad op eigen kiel of huur zeiljacht

Flottielje waddenzee

Flottielje waddenzee 2014 vanuit Lauwersmeer. Ook dit jaar organiseren ze weer vanuit de haven van Jachthaven Lauwersmeer een flottielje waddenzee.  Op het Wad leven duizenden zeehonden. Maar waar zie je die dan? Noordpolderzijl is het kleinste haventje van Nederland, met zeilerscafé. Maar hoe kom je daar met een boot? Op Rottumeroog woonden mensen. Maar hoe zag dat er dan uit? Sterker nog; wie weet nog hoe het Wad er uit ziet bij laag water, als je met boot (en je blote voeten) in het slib staat?

Met elkaar kennis delen tijdens flottielje Waddenzee

Om die vragen te beantwoorden worden er vanuit Jachthaven Lauwersmeer flottieljes georganiseerd, waarbij diverse zeil- en motorboten de oostelijke delen van het Wad gaan bevaren. Het delen van kennis is daarbij het doel. Ondermeer het berekenen van waterstanden, navigeren en tochtplanning komen daarbij aan bod. Boten die daarvoor geschikt zijn gaan droogvallen bij laagwater, anderen zullen in de diepere geulen voor anker moeten wachten.

 

flottielje waddenzee, droogvallen

 

Geen eigen schip?

Het aardige van mensen die dit soort tochten organiseren is de insteek; men doet het om elkaar te helpen en te genieten van de leercurve van anderen.

Veilig

Omdat er echte “zeerotten” meevaren die met raad en daad terzijde staan, is de tocht ook te doen voor minder ervaren lieden. Iedere boot met beperkte diepgang mag mee.

Proviand

Oude zeevaarders moesten zich vroeger maar zien te redden op zee. Bij dit flottielje gaat het er echter anders aan toe: nadat ‘s avonds de schepen een gezamenlijke ankerplek hebben opgezocht, komen de koks van het restaurant op de jachthaven het eten brengen! De oude zeebonken van weleer moesten eens weten..

Waarheen?

De waddentochten kennen verschillende bestemmingen. Er zijn er bij die droogvallen onder Schiermonnikoog of Engelsmanplaat. Maar voor gevorderde zeilers zijn er ook tochten naar Greetsiel, Juist of andere waddeneilanden. Kies gewoon een tocht die bij uw ervaringsniveau past, en groei mee naar andere bestemmingen.

Kosten

De organisatie stelt zich ten doel haar kennis te delen en mensen de schoonheid van het Wad te laten ervaren. Behalve het eten en drinken (soms zijn er gezamenlijke maaltijden) zijn er geen kosten.

Korte flottielje: (geschikt voor beginners)

1. vrijdag 2 mei t/m zondag 4 mei. Verzamelen op donderdagavond 1 mei in de jachthaven.

2. vrijdag 12 september t/m zondag 14 september en ook dan donderdagavond 11 september in de jachthaven verzamelen.

Deze twee wadden flottieljes zitten een beetje tussen het wantij van Ameland en het wantij van Schiermonnikoog.
Ongeveer 2 weken voor de flottielje is er een verplichte palaver in restaurant Het Raadsel van de Wadden op de jachthaven, dit is ook de uiterste inschrijfdatum.

Langere wadden flottielje richting Duitse Wad

van donderdag 5 juni t/m maandag 9 juni (= 2e pinksterdag) verzamelen op de jachthaven op woensdagavond 4 juni.

Voor deze laatste geldt:

  • een maximale diepgang van een meter
  • maximaal 8 schepen plus leiderschip
  • ervaring met wad en stromend water
  • veiligheids eisen (bv marifoon, vuurpijlen etc)
  • 2 week van te voren een verplichte palaver op de jachthaven en ook hier geldt dat dit de uiterste inschrijfdatum is.

Iedere zeiltocht wordt dus vooraf gegaan door een informatie avond. Een leuke manier om uw kennis bij te spijkeren en gelijkgestemde zeilers te ontmoeten. Deze avonden zijn in Restaurant Het Raadsel van de Wadden, op Jachthaven Lauwersmeer te Oostmahorn.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Jachthaven lauwersmeer,
Tel. 0511 408 100 of info@jachthavenlauwersmeer.nl

, , ,

Geen reacties.

Beantwoorden