Extreem veel aanbod van gebruikte jachten

10 januari 2013

Praktijk, Schepen en zaken

Extreem veel aanbod van gebruikte jachten

Momenteel is er erg veel aanbod van gebruikte jachten. Er was al een overaanbod voor de crisis, maar nu de huizenprijzen dalen, zien we dat er nog meer boten te koop komen. In de goede jaren kochten veel mensen met de overwaarde op hun huis een boot. Nu die overwaarde op zijn minst onzeker begint te worden besluiten veel mensen tot verkoop van hun schip over te gaan. Het gevolg van dit overaanbod is dat de gemiddelde verkoopprijs enorm gedaald is. Maar liefst 25% in 2012! Dit terwijl de gemiddelde lengte wel op peil bleef. Het is dus een absolute kopersmarkt en los van wat voor jacht u aanbiedt is prijs meer dan ooit de bepalende factor.

Niet anders dan automarkt

De meeste schepen die te koop liggen zijn productieschepen van de grotere merken. Van ieder merk en model liggen er meestal meerdere te koop. Daarnaast zijn bepaalde types goed met elkaar te vergelijken. Neem bijvoorbeeld een Dehler 36 en een Bénéteau First 36.7 uit 2002. Van beide types zijn dus legio voorbeelden te vinden op verschillende gebruikte boten websites. Het is in die zin niet anders dan de automarkt. Kijk maar op een willekeurige autosite. Daar zal de ene VW Golf 1.6 met 128.000 kilometer op de teller uit 2007 vergelijkbaar zijn met vele andere Golfjes met om en nabij dezelfde motor, kilometerstand en bouwjaar.

De aanwezige opties spelen natuurlijk ook een belangrijke rol. Met one-off’s of unieke schepen is het lastiger om een vergelijking te maken, maar zeker niet onmogelijk. Wanneer u uw boot gaat verkopen is het dus verstandig om goed te kijken naar hoe de vergelijkbare schepen geprijsd zijn en wat het aanbod precies is. Vergelijk de schepen onderling op specificaties, bouwjaar en aanwezige accessoires. Kijk wat de invloed is op de prijs en maak nu een goede vergelijking met uw eigen boot.

Waardevermindering Jachten

Jaarlijks daalt een schip in waarde en ook u moet dus afschrijven op uw boot. Benader dit zakelijk en zet uw vraagprijs niet te hoog. U zult uw boot met een te hoge vraagprijs niet verkopen. Wilt u echt verkopen? Prijs dan uw boot scherp en accepteer dat uw boot in waarde is gedaald. De markt is zelf bepalend in wat een redelijke vraagprijs is en zal uw prijs wanneer die te hoog is corrigeren doordat er geen enkele reactie op uw schip komt. Krijgt u bij uw eerste vraagprijs niet of nauwelijks aanvragen dan kunt u overwegen uw prijs te verlagen. U ziet als het goed is meteen effect.

Geen reacties.

Beantwoorden