Bilgepomp

1 januari 2009

Techniek

Bilgepomp

“De beste bilgepomp is een vrouw in paniek, met een emmer. ..”  De one-liners vlogen weer over tafel tijdens het borreluurtje in de haven. Maar hoe goed werkt zo’n pomp nu eigenlijk?

 

Twee stuks

De meeste schepen zijn tegenwoordig uitgerust met twee bilgepompen; een electrische en een handmatige (geen emmer maar een met een hendel). De handmatigepomp heeft als voordeel dat u daarmee makkelijker grove stukken vuil wegpompt. En hoe schoon u uw schip ook houdt, op de en of andere manier weet een verdwaald stuk afval altijd de aanzuigmond te vinden. De handpomp heeft hiervan minder last dan de electrische,vooral omdat de electrische bilgepomp vaak nogal een sluitpost is op de begroting van de botenbouwer. Hetzelfde type pompje waarmee uw buurman het drinkwater in zijn caravan oppompt ligt waarschijnlijk onder in uw schip. Het is dan ook niet de handpomp maar juist de electrische pomp waar onze aandacht naar uitgaat.

En daarmee zou u vrouw en kinderen moeten redden…

 

Bilge

We noemen het nog steeds bilgepomp maar feit is dat het ontbreken van een bilgeput steeds vaker als normaal wordt gezien. Moderne schepen hebben vaak een vlakke bodem met aangezette kiel en alleen de dure merken treffen nog een voorziening waar het water zich kan verzamelen zodat u het weg kunt pompen. Anders klotst het water rond door het schip en een halve centimeter is te weinig voor een pomp omdat die dan lucht begint aan te zuigen. Daarom zet men vaak een vlakke aanzuigmond op de aanvoerslang zodat het moment waarop de pomp lucht begint aan te zuigen pas begint als er nog maar een beetje water staat. Wees ervan bewust dat juist deze vlakke aanzuigmond erg makkelijk verstopt raakt en controleer regelmatig of deze nog vrij  is van rommel.

 

 

Geen reacties.

Beantwoorden